
Sinds schooljaar 2020-2021 is een aantal onderwijsadviseurs van BVS-schooladvies betrokken bij het versterken van de onderwijskwaliteit op De Vrije School Den Haag. Door middel van lesbezoeken en feedback, teamtrainingen en het ondersteunen van ib’ers en de directeur hebben de adviseurs de school geïnspireerd en gemotiveerd om hun onderwijspraktijken te verbeteren. Samen met de directeur en ib’ers is een plan ontwikkeld om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen om aan de inspectie-eisen te voldoen. De positieve samenwerking heeft geleid tot een succesvolle inspectie en een hernieuwd vertrouwen in de school. De school kan trots zijn op haar prestaties en blijven groeien.
De belangrijkste verbeteringen waar de school samen met BVS-schooladvies aan heeft gewerkt zijn:
- Teamtraining: Leraren kregen gerichte trainingen om hun didactische vaardigheden te verbeteren en nieuwe onderwijsmethoden toe te passen. Hierbij kregen zij geregeld lesbezoeken en feedback op didactische vaardigheden, differentiatie in de klas, klassenmanagement en activerende werkvormen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de theorie landt in de praktijk.
- Handelingsgericht werken: Er werd een systeem van cyclisch en planmatig werken ingericht, waarbij veel aandacht is geweest voor het opbouwen en uitbreiden van kennis en vaardigheden rondom de 4 fasen van handelingsgericht werken. Zowel op het niveau van leerlingvolgsysteemtoetsen, periodeonderwijs en dagplanning. Zo ontstond een werkwijze waarmee leerkrachten zelf de data hebben leren duiden vanuit de onderwijsbehoefte van de leerlingen en de vertaalslag te maken naar het handelen in de klas.
- Onderwijsbehoeften en aangepast aanbod: de schoolpsycholoog/adviseur van de BVS heeft het team begeleidt in het beschrijven van onderwijsbehoeften van leerlingen en hierop een passend aanbod te formuleren in onder andere OPP’s.
- Schoolklimaat: Er is gewerkt aan een positief en veilig schoolklimaat, waarin zowel leerlingen als docenten zich gewaardeerd en ondersteund voelen.
De trainingen en begeleiding vond plaats op onderbouw- of kleuterbouwniveau, waarbij de afstemming tussen de bouwen heel belangrijk is gebleken. Dit is geslaagd doordat de school met de werkwijze van Stichting LeerKRACHT is gaan werken. Hierin wordt aan schoolbrede thema’s gewerkt die worden vertaald naar haalbare doelen per bouw. De scholing en begeleiding door de BVS sloot daar steeds bij aan. Inmiddels is de school zover dat de BVS steeds minder nodig is. De specialisten in het team verzorgen nu ook zelf studiedagen en de begeleiding gebeurt ook door collega’s; (collegiale consultatie is namelijk onderdeel is van LeerKRACHT) en de school heeft de begeleiding van startende leerkrachten stevig vormgegeven. Samen leren en ontwikkelen is nu de norm in het team.
De school staat dus weer stevig in de eigen schoenen en kan zich verder ontwikkelen vanuit eigen kracht en kwaliteit. Super!
Schoolleider Marije Ehrlich: ‘Het succes van de BVS-begeleiding zie je eigenlijk aan het overbodig worden ervan. Met de BVS aan boord hadden we een betrouwbare en deskundige partner in de schoolontwikkeling die noodzakelijk was. Door langere tijd samen op te trekken, was het aanbod goed afgestemd op wat nodig was en konden we echt samen bouwen. ‘