leerkrachttrajecten

Intervisietechnieken voor intern begeleiders

Kindbesprekingen
De intern begeleider denkt mee met de leerkracht over kinderen waar vragen over zijn. Hoe zorg je dat iedereen actief meedenkt, hoe laat je de verantwoordelijkheid voor de vraag en de oplossing bij de leerkracht, hoe verzorg je dat de adviezen worden opgevolgd? Kortom: hoe kan je als intern begeleider het resultaat van deze besprekingen vergroten?

Om effectief om te kunnen gaan met deze vragen kunnen specifieke intervisie-technieken helpen. In twee bijeenkomsten leer je een werkbare methodiek waarin je met collega’s je inzicht en handelingsvaardigheid vergroot.

Werkwijze
Op de eerste middag maak je kennis met diverse intervisietechnieken, waarmee je direct oefent aan de hand van een zelf meegebrachte casus. Je bent zowel deelnemer aan als uitvoerder van de intervisie. Zo ervaar je wat de opbrengst van verschillende technieken is.

Na de eerste bijeenkomst kun je ermee aan de slag bij de kindbesprekingen. Op de tweede bijeenkomst staan we stil bij deze gesprekken en je inzet van de geoefende technieken daarbij. Daarnaast bekwaam je je in de intervisietechnieken, zodat ze vertrouwd aan gaan voelen.

Iedere deelnemer krijgt een reader met daarin een duidelijk overzicht van de intervisietechnieken.