
De afgelopen jaren heeft de minister van Onderwijs benadrukt dat scholen meer aandacht moeten besteden aan het versterken van de basisvaardigheden: taal, rekenen/wiskunde, digitale geletterdheid en burgerschap. In lijn hiermee is de landelijke subsidie ‘Verbetering Basisvaardigheden’ beschikbaar gesteld, waarmee scholen gericht kunnen investeren in de ontwikkeling van deze essentiële vaardigheden.
Binnen het Karel de Grote College (KGC) wordt deze opdracht niet alleen benaderd vanuit de behoefte aan meetbare resultaten, maar ook vanuit het mensbeeld dat ten grondslag ligt aan het vrijeschoolonderwijs. In de visie van Rudolf Steiner staat de harmonieuze ontwikkeling van het kind centraal: hoofd, hart en handen worden in evenwicht aangesproken. Basisvaardigheden zijn in dit licht niet slechts instrumenteel, maar dragen bij aan een evenwichtige groei van denken, voelen en willen.
Om dit proces goed te begeleiden, werd een grondige analyse uitgevoerd naar de vaardigheden van leerlingen op het gebied van taal en rekenen/wiskunde. Het KGC heeft BVS gevraagd om, op basis van diagnostische toetsen, inzicht te bieden in de kwaliteit van deze basisvaardigheden. Daarnaast is onderzocht welke interventies effectief zijn, hoe deze gemonitord kunnen worden en wat de gegevens ons vertellen over voortgang of mogelijke terugval op klas of leerling niveau.
Door specifiek in te zoomen op de streefniveaus van leerlingen, kan de school beter aansluiten bij de individuele leerbehoeftes en ontwikkelingsfasen van ieder kind. Dit sluit aan bij de vrijeschoolpedagogiek, waarin onderwijs niet enkel gericht is op cognitieve groei, maar ook op de bredere ontplooiing van het individu. Zo wordt de versterking van basisvaardigheden niet alleen een doel op zich, maar een middel om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling tot vrije, bewuste en sociaal betrokken mensen.